Noże ze stali damasceńskiej Lionsteel
(138)Damasceńska stal jest owiana legendami, podobnie jak jej powstanie w starożytnych Indiach ponad dwa tysiące lat temu. Pierwotna technologia produkcji stali damasceńskiej pozostała przez wieki zapomniana, zastąpiła ją metoda obróbki stali, jaką znamy dzisiaj. Produkcja stali damasceńskiej to proces trudny i czasochłonny, wielokrotnie dochodzi do składania i kucia dwóch lub więcej różnych stali w wysokich temperaturach. Blacha stalowa może mieć kilkadziesiąt a nawet kilkaset warstw. Ta czynność wymaga zręczności, znajomości materiałów i cierpliwości, efektem jest twardsza stal, odporna na wpływy mechaniczne i charakteryzująca się oryginalnym rysunkiem, który jest unikalny przy każdym nowym kawałku. Tak obrobiona stal wygląda staroświecko, emanuje z niej mistrzostwo i zręczność, dla znawców jest gwarancją jakości i luksusu.
Tak jak kiedyś, tak i dzisiaj z stali damasceńskiej wytwarza się miecze, noże, noże do otwierania listów, otwieracze do butelek, biżuterię, dekoracje i inne przedmioty. Noże i miecze damasceńskie oferuje praktycznie każdy producent noży, zarówno stałych jak i składanych, niemiecka firma Böker produkuje interesujące noże damasceńskie dla kolekcjonerów, noże damasceńskie dla myśliwych lub do codziennego noszenia. Japońska firma Mcusta i jej noże damasceńskie są bardzo eleganckie i wysokiej jakości wykonaniem, czeska firma Mikov produkuje dobrze znane scyzoryki i klasyczne noże rybne z damasceńskiej stali. Noże z tą luksusową stalą oferują również producenci Benchmade, Spyderco, Fox Knives, Muela. Wspaniałe i ponadczasowe są kuchenne noże damasceńskie sprzedawane zarówno pojedynczo, jak i w zestawach.

Lionsteel Mini Damascus Heinsgringla Olive wood handle, wood box 8210D UL

Lionsteel Opera Damascus Heinsgringla Olive wood Handle, wood box 8800D UL

Lionsteel Opera Damascus Heinsgringla Santos wood Handle, wood box 8800D ST
